Het Loket Zwijndrechtse Waard is een breed onderwijscentrum dat nauw samenwerkt met instanties die een relatie hebben met onderwijs, arbeid en beroep. Met veel verschillende beroepsopleidingen ontdekken leerlingen in de onderbouw eerst waar hun talent ligt, zodat zij vervolgens de leerweg kiezen die het beste bij hen past. Het Loket biedt de volgende beroepsgerichte profielen aan op basis- en kaderberoepsgericht niveau:
Sector Techniek: BWI (bouwen, wonen en interieur), PIE (produceren, installeren en energie) en MT (mobiliteit en transport).
Sector Economie: E&O (economie en ondernemen)
Sector Zorg & Welzijn: Z&W (zorg en welzijn).
Het onderwijs is gebaseerd op de pijlers ‘persoonlijke groei’, ‘presteren op niveau’ en ‘betekenisvolle leeromgeving’ die worden samengevat in onderstaande kenmerken:
het onderwijs plaatst de leerling centraal en doet een groot beroep op diens eigen verantwoordelijkheid voor het leerproces;
mentoraat, coaching en loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) vormen de kern van de individuele begeleiding;
nieuwsgierigheid en drang tot ontdekken zijn de beste drijfveren om te leren (het liefst in een bedrijf of instelling zoals b.v. een garagebedrijf of kantoor of in een simulatie daarvan); het onderwijs wordt dan ook verzorgd in een realistische omgeving, maakt gebruik van nieuwe technologieën en heeft een maatschappelijke erkenning;
onderwijs moet leiden tot inzicht en begrip, “leren leren” staat centraal.
De leerlingen kunnen in het Loket gebruik maken van informatie, oriëntatie, voorlichting en ondersteuning op het gebied van arbeid, opleiding en beroep. Het gebouw is uitgerust met moderne praktijklokalen waar leerlingen de praktijksituaties kunnen nabootsen.
Dankzij de samenwerking met Da Vinci in het Loket kunnen leerlingen na het behalen van hun diploma in dezelfde leeromgeving doorstromen naar het MBO.
Binnen het Loket wordt ook nauw samengewerkt met de in het gebouw gevestigde praktijkschool De Sprong. Leerlingen die niet in staat zijn om een diploma te halen in het voorbereidend beroepsonderwijs (vmbo), volgen hier praktijkonderwijs in de sectoren economie, techniek, dienstverlening en groen. De praktijkschool leidt direct op naar werk, maar sommige leerlingen stromen alsnog door naar niveau 1 in het MBO.